19.11.2019

Kurt: Peygamberimiz aile hukukunu canlı tutmuştur

Tokat ve Turhal müftülüklerinde düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftası programında konuşan Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, “Peygamberimiz akrabalarıyla bağını koparmamış aile hukukunu canlı tutmuştur.” dedi.

Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamın yurdun dört bir yanında Peygamber Efendimiz’in kutlu mesajlarının anlaşılması ve gündemde tutulması için Diyanet işleri Başkanlığı ile müftülükler tarafından çeşitli programlar düzenleniyor.

Bu yıl “Peygamberimiz ve Aile” başlığının seçildiği haftada, Peygamber Efendimizin aile hayatı ile aileye verdiği değer ön plana çıkarılıyor.

Etkinlikler kapsamında Tokat İl Müftülüğü ve Turhal İlçe Müftülüklerinde de çeşitli programlar düzenlendi.

İl müftülüğü tarafından Tokat merkezde düzenlenen programa din görevlileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program açılışında konuşan il müftüsü İl müftüsü Ömer Faruk Bilgili, “Aile toplumun en küçük fakat en önemli yapı taşıdır. Aile gönül birliği etmek demektir, aile emanettir, bireyler bu emanet zincirinin birer halkalarıdır.” İfadelerini kullandı.

Günümüzde ailenin tehlike altında olduğuna dikkati çeken Bilgili, “Özellikle kitle iletişim araçlarının geliştiği, sınır tanımaksızın aile mahremiyetini ve saygınlığını zedelediği görülmektedir. Ailenin bozulması toplumun temelinin sarsılması ve değerlerin kaybı demektir.” dedi.

Program davetlileri arasında bulunan Vali Dr. Ozan Balcı da Peygamberimizin güzel ahlakının Kur'an olduğunu hatırlatarak, “Onun ahlakını içselleştirmememiz hayatımıza uygulamak üzere çaba göstermemiz gerekir.” İfadelerini kullandı.

“Ailenin bir liman gibi olduğunu vurgulayan Balcı, “Nasıl fırtınalara karşı limana sığınılırsa, kişi de gelecek her türlü olumsuz faktörlere karşı ailesine sığınır.” Dedi.

Çocuklarımızı yetiştirmeyi başkalarının üzerine atmayalım diyen Balcı şöyle devam etti: “Önce kendimiz onlara model olmamız gerekir, Devlet Milletin kendisidir. Milletin ana çekirdeği olan aileye değer verip korumamız lazım.

Vali Balcı konuşmasının sonunda müftülüğün yürüttüğü “Aile Okulu” projesinin başarılı bir şekilde devam ettiğini, projeye destek vermeye devam edeceğini sözlerine ekleyerek, programdan dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

Programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt ise “Peygamberimizin dünya yolculuğu sıkıntı ile başlamıştır. Doğmadan Babasını küçük yaşta Annesini kaybetmiştir. Buna rağmen Peygamberimiz akrabalarıyla bağını koparmamış aile hukukunu canlı tutmuştur.” dedi.

Kurt, Peygamberimiz öncesi dönemde kadının kıymetinin olmadığını, İslam'la beraber kadına değer verilmeye başlandığını ve yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de yer alan bir surenin adının Nisa suresi yani kadınlar suresi olduğunu, birçok ayette kadınlar muhatap alınarak Mümin erkeklerle beraber Mümin kadınlara hitap edildiğini belirtti.

Peygamber efendimizin kadınlara verdiği değeri bir örnekle açıklayan Dr. Fatih Kurt “Peygamberimiz bir sefer esnasında kadınları taşıyan develeri hızlı hareket ettiren Enceşe’ye ‘Biraz yavaş olalım, kristalleri incitirsin!’ diyerek kadınlara verdiği önemi gösteriyor. Bir sahabenin, ‘Ya Rasülallah benim bir akrabam var ben ona iyilik yapıyorum o bana kötülük yapıyor,  ben ona gidiyorum o bana gelmiyor,  ben ona tatlı konuşuyorum o bana sert konuşuyor,  ben bu akrabama nasıl davranmam gerekir?” deyince Peygamberimiz, ‘Yaptığını yapmaya devam et, herkes yaptığının karşılığını görecektir.’ karşılığını verdi. Peygamberimizin cevabından anlayacağımız iyilik yapana iyilik yapmak,  gülene gülmek, verene vermek, gelene gitmek herkesin yapabileceği bir iştir. Sen Mümin olarak farkını ortaya koyman gerekir.” Dedi.

Kurt son olarak, Peygamberimizin anne baba olarak bize tavsiye 3 maddeyi hatırlatarak konuşmasını bitirdi.

1. Çocuklarınıza bırakacağınız en güzel miras güzel ahlaktır.
2. Ehlinize ibadeti öğretin yapıp yapmadıklarını ayrıca takip edin.
3. Çocuklarınız arasında ayrım yapmayın.’

Turhal’da Mevlid-i Nebi

“Mevlid-i Nebi Haftası” münasebetiyle Turhal İlçe Müftülüğü tarafından “Peygamberimiz ve Aile” konulu konferans Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt’un konuşmacı olarak katıldığı program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. DİB tarafından hazırlanan “Peygamberimiz ve Aile” konulu sinevizyonun ardından, İlçe Müftüsü Mustafa Akdağ, Belediye Başkanı İlker Bekler ve Turhal Kaymakamı Ali Gökay’ın selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Programa konuşmacı olarak katılan, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, “Peygamberimizin aile hayatı”, “Peygamberimizin eşlerine karşı davranışları”, “Peygamberimizden önce ailenin durumu”, “Peygamberimizin çocuklara karşı davranışları”, “Eşler arası sevgi ve saygı” konularında konferans verdi.

Program, liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi