İl Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen program Kur’an tilaveti ve sinevizyon gösterisi ile başladı.
İl Müftüsü İsmail Çiçek, programın açış konuşmasında din görevliliğinin önemine vurgu yaptı.
Çiçek, konuşmasında “Değerli hocalarım, gönül koyanlara rağmen davasına gönlünü koyan, atanmasına rağmen adanan ve adayan er olmaya aday, Allah'ın davasını dert edindiği için derdini O’nun satın alacağına inanan, yönlendirecek ve yönetecek, hayatı ve hayatını dönüştürecek İbrahimî bir ödev İsmâlî bir görev, ilâhi bir emanettir imâmet.” ifadelerini kullandı.
Çiçek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hocalarım, yürüdüğümüz bu yolda Rabbimizin hepimizi muvaffak kılmasını diler, mahcup etmemesi için dua ederiz. Rabbimiz, bizlere umut bağlayan kardeşlerimizin umutlarını boşa çıkarmasın. Zorluklarımızı kolaylaştırsın. Mihrabın, minberin, kürsünün hakkını verenlerden eylesin duygu ve duasıyla Din Görevlileri Haftanızı gönülden tebrik ederim.”
Daha sonra kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, toplum olarak cami merkezli bir hayata ihtiyacın olduğunu ifade etti.
Dr. Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: Camilere olan ilgi ve bağlılığı arttırmak, camilerin önemini daha etkin bir şekilde anlatmak ve camilerin yıllık genel temizlik, onarım, bakım ve tamiratının her kesimle işbirliği yaparak gerçekleştirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl bir ana konu tespit edilerek gündeme taşınıyor ve bu konu, çeşitli etkinliklerle anlatılmaya çalışılıyor. Bu yıl “Cami ve Hayat” konusu işleniyor.
“Camide hayat var” diyen Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, camilerin hayatın içinden kopartılmaması gerektiğini kaydetti.
Kurt, “Cami, ibadet edip kulluk yapıp Rabbimize yakınlaştığımız, hem de hayatta bize lazım olacak olan bilgi ile buluştuğumuz önemli bir mekân ve merkezdir. Camide bu anlamda ‘bir hayat var’ diyoruz. Hayatın ve günlük yaşamın içerisinden camiyi kopartmamak, cami ile insanımızın her daim bir bağ ve bağlantı kurması gerektiğini hatırlatmak için bu hafta temamızı ‘Cami ve Hayat’ olarak belirledik.” dedi.
Camiler hayata öncülük ediyor
Ülkenin dört bir köşesinde her il ve ilçesinde vatandaşlarla buluşarak “Cami ve Hayat” temasını işlemeye çalıştıklarını kaydeden Kurt, şunları söyledi:
“Bizim medeniyetimizde, kültürümüzde, geçmişimizde cami; hem fiziksel olarak hayatın merkezinde, şehirlerimizin merkezinde olmuş, hem de şehirlerin en önemli kavşaklarında bulunan mekânlar olmuş. Cami merkezli müesseseler hep tesis edilmiş, ilim merkezleri caminin etrafında bulunmuş. Dolayısı ile cami, hem içerisinde verilen bilgi ile hem çevresindeki bilgiyle hem de bulunduğu mekânla hayata önemli bir öncülük yapmış. Zaman zaman belli mekânlarda belli ortamlarda kaybolabildiği veya değerinin azaldığına dair göstergeler de var. Yeniden insanımızın zihnine bunu yerleştirmek ve insanımıza hatırlatmak için ‘Cami ve Hayat’ teması belirlenmiş oldu. Ülkemizin dört bir köşesinde her il ve ilçesinde insanımız ve vatandaşlarımızla buluşarak ‘Cami ve Hayat’ temasını işlemeye çalışıyoruz. Cami bizi hayata nasıl hazırlıyor, nelerle buluşturuyor, buluştuğumuz değerleri hayata, yaşama ve sokağı nasıl taşımalıyız, bunu hep beraber hatırlamış olacağız inşallah.”