Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
24.05.2019

Diyanet 19 bin 500 adet el yazma eseri erişime sundu

Diyanet İşleri Başkanlığı kütüphanesinde yer alan Arapça, Osmanlıca ve Farsça 7 bin 200 adet el yazma eser ve bu eserlere ait risalelerle birlikte toplam 19 bin 500 adet el yazma eserin tamamının dijital kayıtları erişime açıldı.

Diyanet Kütüphanesi kültür mirası el yazma eserleri erişime açtı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphane Koleksiyonu’nda yer alan Arapça, Osmanlıca ve Farsça 7 bin 200 adet el yazma eser ve bu eserlere ait risalelerle birlikte toplam 19 bin 500 adet el yazma eserin tamamının dijital kayıtları, açık erişimle hizmete sunuldu.

Araştırmacı ve okuyucular, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphane Sistemine üye olduktan sonra kültür mirası yazma eserlerle ilgili okuma ve araştırma yapabilecek.

https://kutuphane.diyanet.gov.tr/YazmaEserSearch.aspx

https://yazmaeserler.diyanet.gov.tr/

Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphaneleri

Diyanet İşleri Başkanlığı toplumu din konusunda aydınlatma görevinin yanı sıra kurum personeline, araştırmacılara, öğrencilere ve vatandaşlara merkez ve Kocatepe kütüphaneleri ile hizmet sunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı kütüphaneleri; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başta olmak üzere araştırmacılara, uluslararası standartlarda hizmet verecek zengin bir donanım ve koleksiyon ile hizmet veriyor.

Beş katlı olarak planlan Başkanlık merkez kütüphanesi; özel çalışma odaları, sunum odaları, Türkçe ve farklı dillerde Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatını anlatan eserlerin yer aldığı özel bölüm, konferans salonu, çalışma ve okuma salonlarından oluşuyor.

Nadir eserlerin de yer aldığı kütüphanede ayrıca arşiv katı da bulunuyor.  

Girişte yer alan sistem üzerinden, kütüphanedeki bilgisayarlardan ve web (kutuphane.diyanet.gov.tr) sitesi üzerinden katalog tarama yapılabiliyor.

Açık raf sistemine uygun olarak hizmet veren merkez kütüphanede 300 kişi, Kocatepe şubesinde ise 135 kişi aynı anda çalışmalarını sürdürebiliyor.

Ayrıca engelli okuyucular için materyaller ve özel çalışma odaları bulunuyor.

Kütüphane koleksiyonu

Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve Kocatepe şubesi olmak üzere kütüphane koleksiyonuna, satın alma ve bağış yoluyla kitap girişi yapılıyor.

Kütüphane koleksiyonu; Matbu (Basılı) Eserler, Süreli Yayınlar, El Yazma Eserler, Taş Baskı Eserler ve Dijital Kayıtlardan oluşuyor.

Matbu (Basılı) Eserler

130 bini bulan matbu eserlerin yaklaşık 60 bin adedi Türkçe, 55 bini Arapça, 5 bini Osmanlıca, 170'e yakını Farsça ve 4 bin civarındaki eserler de diğer dillerden oluşuyor.

El Yazma Eserler

Kütüphane koleksiyonunda yer alan ciltli 7 bin 200 adet el yazma eser; Arapça, Osmanlıca ve Farsçadan oluşuyor.

Eserlere ait risalelerle birlikte el yazma eser sayısı 19 bin 500’ü buluyor.

El yazma eserlerin tamamının dijital kayıtları da bulunuyor.

El yazma eserler korumalı dolaplar içinde, hassas iklimlendirme cihazlarının yer aldığı, yüksek güvenlikli özel bir bölümde muhafaza ediliyor.

Taş Baskı Eserler

Oldukça kıymetli ve nadide eserlerin bulunduğu taş baskı eser koleksiyonunda 5 bin eser okurun istifadesine sunuluyor.

Süreli Yayınlar

5 bini bulan süreli yayınlar içinde Sebilü’r-Reşad, Sırat-ı Müstakim gibi yakın tarihe damga vuran dergilerin yanı sıra dinî, kültürel, sanatsal ve tarih içerikli güncel dergiler de yer alıyor.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığının ilk sayıları da dâhil olmak üzere Aile, Aylık Dergi, İlmi Dergi ve Çocuk Dergisi de koleksiyon içerisinde basılı ve dijital olarak sunuluyor.

Bağışlar

Bu grupta yer alan en kıymetli bağış, Diyanet İşleri eski başkanlarından Merhum Ahmet Hamdi Akseki’nin bağışı. Merhumun 3 bin cilt içinde taş baskı ve el yazması eserlerin de bulunduğu özel kitaplığı, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi’nde okuyucuların istifadesine sunuluyor.

Son dönem hadis âlimlerinden merhum Şuayb bin Muharrem el-Arnavut’un 5 bin eserden oluşan şahsi kütüphanesi de, Diyanet Kütüphanesi’ne bağışlanan en önemli eserler arasında yer alıyor.  

Restorasyon Bölümü

El yazması ve taş baskı eserlerin en uygun şartlarda “konservasyon” ve “restorasyon” çalışmalarının yapılması için kütüphane bünyesinde “restorasyon” bölümü bulunuyor.

Bu bölümde kültürel mirasın gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla çalışmalar yürütülüyor.