25.03.2019

Dr. Fatih Kurt: Biz düşmanına bile merhamet eden bir ecdadın torunlarıyız

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü dolayısıyla Mersin İl Müftülüğü “Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale” konulu konferans düzenledi.

Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale”

Mersin İl Müftülüğünce Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Diyanetİşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt konuşmacı olarak katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış ve selamlama konuşmasını yapan Mersin İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi, “Çanakkale ruhunu anlamak ve genç nesillere aktarmak için böyle bir program düzenledik.” dedi.

Ardından kürsüye gelen Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt ise şöyle konuştu:

“Tam 104 yıl önceydi. Mehmet Akif'in, ‘Sana âgûşunu açmış duruyor peygamber!’ dediği on beşliler, bir daha geri dönmeyi düşünmeden yola çıktı. Amaç tevhidi korumaktı.

Ecdadımız Çanakkale’de yedi düvele karşı mücadele etti. Çok ağır kayıplar verildi. Gelibolu adeta şehitlerimizin kanıyla sulandı. Her siperde ayrı bir destan yazan ecdadımız dünya tarihine ‘Çanakkale geçilmez!’ notunu silinmemek üzere yazdı. O günkü ruhu yaşatmak ve onun verdiği mesajı çok iyi anlamak gerekiyor. Birileri belki bizi dedelerimizden, ecdadımızdan, geçmişimizden koparmaya çalışabilir. Biz başımızı öne eğdirecek, bizi mahcup edecek bir milletin evladı değiliz. Başımızı dik tutmamıza vesile olan büyük bir milletin, büyük bir mirasın temsilcileri ve evlatlarıyız.”

“Çanakkale ruhu bizler için, özellikle de gençler için önemli mesajlar taşıyor.” ifadesini kullanan Dr. Fatih Kurt şöyle devam etti:

“Biz düşmanına bile merhamet eden bir ecdadın torunlarıyız”

"Biz, düşmanına bile merhamet eden bir ecdadın torunlarıyız. Dolayısıyla Çanakkale ruhunu, Çanakkale’de mücadele eden dedelerimizin ruhunu, hem kendi hayatımıza kazandırmalı hem de evlatlarımıza, gençlerimize taşımalıyız ki bu emanete sahip çıktığımızı bu emanetin büyüklüğünü, orada verilen mücadelenin kıymetini idrak etmiş olalım ve bu emaneti en güzel şekilde biz de gelecek nesillere taşımış olalım.

"Allah rızası için verilen mücadelede galip gelinecektir”

Çanakkale destanı bize şu mesajları vermiştir: Allah rızası için verilen mücadelede galip gelinecektir, birlik ve beraberlik ruhunun olduğu milletler yıkılamayacaktır, vatan için her şeyini vermeye hazır milletler yenilemeyecektir, evladını vatana kurban eden annelerin bulunduğu bir millet yıkılmayacaktır, savaşırken bile Allah ve kul hakkını unutmayan askerlerin oluşturduğu ordu asla mağlup olmayacaktır, düşmanına merhamet eden bir ordu asla yenilmeyecektir.”

Dr. Kurt, “Çanakkale Zaferi yeniden dirilişimizin bir sembolü olarak tarih sayfalarındaki yerini almış, mahiyeti itibari ile bir diriliş cehdi, aynı zamanda da birlik beraberlik sembolüdür. Bu itibarla Çanakkale mücadelesini kazanan ruhu keşfetmeye ve kavramaya her zamankinden daha fazla muhtacız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Konferansın sonunda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Mersin Müftülüğünce düzenlenen “Çanakkale Şehitlerine” temalı şiiri okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Atama 1 Daire Başkanı Dursun Ali Coşkun, İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erol Yaşar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DiriliYten-KurtuluYa-Bir-DuruYtur-Canakkale-22.jpg