16.10.2018

Diyanet 4-6 yaşa yönelik 48 adet yeni kitap yayınlayacak

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Tanıtım Toplantıları kapsamında Kahramanmaraş, Zonguldak, Isparta, Yozgat ve Kırşehir'de bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde dini yayıncılıkla ilgili bilgilendirme ve istişare toplantıları düzenliyor.  Diyanet İşleri Başkanlığının yayın hizmetlerinin gelişerek ve yenilenerek devam etmesinde, toplumun tüm kesimlerine ulaştırılmasında, tanıtılmasında ve yaygınlaştırılmasında taşra teşkilatının önemli bir rol üstlenmesi gerçeğinden hareketle gerçekleştirilen toplantılar, Türkiye genelinde il ve ilçe müftülükleriyle karşılıklı istişare halinde yürütülüyor. Bu kapsamda; Kahramanmaraş, Zonguldak, Isparta, Yozgat ve Kırşehir'de​ Dini Yayınlar Tanıtım Toplantıları düzenlendi. Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanı Dr. Elif Arslan, Kahramanmaraş’ta, Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Mustafa Çuhadar Zonguldak’ta, Yayın Satış Müdürü Sami Cebeci Isparta’da, Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanlığı Şube Müdürü Abdülbaki İşcan ise Yozgat’ta Başkanlığın dini yayınları hakkında bilgi verdi. Kahramanmaraş’ta düzenlenen tanıtım toplantısına katılan ve Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanı Dr. Elif Arslan, toplumun hızla değişip dönüştüğü, bilgi ve iletişim vasıtalarının hızla gelişerek etkisini her alanda gösterdiği günümüzde, toplumu doğru dini bilgiyle aydınlatmanın önemine değindi. Dr. Elif Arslan konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü: “Yaptığımız her çalışmanın her ayağında sahada çalışan hocalarımızın desteğinin çok önemli olduğunu bildiğimizden hem sizlerle hasbihal etmek hem de yayınlarla ilgili görüşlerinizi almak istedik. 2016-2017 yılında Dini yayınlar Genel Müdürlüğümüz toplam 20 milyon kitap bastı. Kitap çeşitliliği bakımından da çok zenginiz. Kur’an-ı Kerim'ler, kaynak eserler, ilmi eserler, mesleki kitaplar, edebi kitaplar, sanat kitapları, cep kitapları, çocuk yayınları, halk kitapları, Türk İslam Büyükleri, kartelalar, broşürler ve süreli yayınlar gibi çok çeşitli kitaplarımız var. Geçtiğimiz iki yıl içinde 70’e yakın çocuk kitabı yayınlandı. 4-6 yaş kitapları da güncellendi ve yeni bir formatta basıldı. Önümüzdeki süreçte 4-6 yaşa yönelik 48 adet kitap yayınlanacak.” Zonguldak il müftülüğünce organize edilen Dini Yayınlar Tanıtım Toplantısına katılan Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Mustafa Çuhadar, ülkemizde dini bilgiye internetten ulaşma oranlarını paylaştı, bu oranlardan hareketle Diyanet’in bütün yayınlarının dijital ortama yüklendiğini kaydetti. “Ülkemizde dini bilgiye internetten ulaşma oranı 2014 de %2, 2018 de ise %48. Dijital eser uygulamasıyla bütün eserlerimiz dijital ortama aktarılıyor. Ayrıca, 40 dil ve lehçede 370 eserin 1,5 milyondan fazla basımı yapıldı. 27 dilde Kur'an-ı Kerim meali bulunuyor. Hadislerle İslam adlı eserin 3 dilde çevirisi yapıldı.” Çuhadar ayrıca yayın hayatına TRT Diyanet olarak başlayan televizyon kanalının, 6 Ağustos 2018 tarihinden itibaren Diyanet TV olarak daha kapsamlı ve kuşatıcı yayınlarla yoluna devam ettiğini belirtti. Isparta’da düzenlenen toplantıda konuşan Yayın Satış Müdürü Sayın Sami Cebeci: “Vatandaşlarımızı din konusunda aydınlatmak Başkanlığımıza görev olarak verilmiştir. Bu görevi din istismarı yapanlara bırakmadan halkımıza dinimizi doğru öğretme noktasında televizyon, internet, mobil uygulama, kitap, dergi ve benzeri bütün yayınlarla tüm Diyanet camiası el birliği ile çalışmak zorunda. Bu konuda daha verimli olmak için neler yapabiliriz? Sizlerle istişare etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Yozgat’ta düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına katılan Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanlığı Şube Müdürü Abdülbaki İşcan ise “Toplumu din konusunda aydınlatmakta ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın personelinin mesleki açıdan gelişmesine katkı sağlamaktayız. Okul öncesi ve okul çağındaki çocukları bilgilendirmek, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dini ve milli kimliklerini koruyabilmelerine destek olmak zorundayız.” dedi. Ülke genelinde düzenlenen toplantılarla Başkanlığın dini yayıncılık alanındaki çalışmalarını daha ileri bir noktaya taşıma noktasında il ve ilçe müftülükleri ile din görevlilerinin katkı sağlaması amaçlanıyor. İl ve ilçelerde dini yayıncılıkla ilgili karşılaşılan sorunlar yerinde tespit edilerek çözüme yönelik fikirler karşılıklı soru ve cevaplarla masaya yatırılıyor.

Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü