Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
29.03.2023

"Dünden Bugüne Süreli Yayın Maceramız" sergisi açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Dünden Bugüne Süreli Yayın Maceramız: Diyanet İşleri Başkanlığı Süreli Yayınları" sergisi açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanlığı tarafından "27 Mart – 02 Nisan Kütüphane Haftası" etkinlikleri kapsamında "Dünden Bugüne Süreli Yayın Maceramız: Diyanet İşleri Başkanlığı Süreli Yayınları" sergisi açıldı.

Başkanlık Merkez Kütüphanesi’ndeki serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, dergiciliğin zor bir zanaat olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bir derginin çıkması ilk harfinden ve kelimesinden son harfine varıncaya kadar ince bir işçilik istiyor. Hassas süreçler, sabırlar, emekler, gayretler istiyor. Dergicilik bana ‘Bir işi bitirdiğin an bir yenisine başla’ ayet-i kerimesini hatırlatıyor. Öyle ki dergi ekibi bir sayıyı matbaaya verdiği an bir sonraki sayı için tekrar çalışmaya başlar. Dergicilik bir birinin peşi sıra hiç nefes almaksızın ve heyecanını yitirmeksizin devam eden adımlara benziyor."

detail-photo-fancybox-0 

Dergicilikte sanat yönünün önemini vurgulayan Prof. Dr. Martı, "Dergicilik birbirinden çok farklı kalemleri, çok farklı renkleri ve sesleri iki kapak arasında bir uyum içerisinde bir araya getirir. Bir dergide onlarca yazar, çizer, düşünür, şair var. Kimi zaman bir filozof, kimi zaman bir kelamcı yahut hadisçi var. Birbirinden farklı sesleri, bir ahenk ve uyum ile birbirlerine aykırı düşmeyecek iki kapak arasında toplayabilmek gerçekten zor zanaat. Dolayısıyla dergicilikte bir parça sanatkarlık var." ifadelerini kaydetti.

- İlk süreli yayın Diyanet İşleri Reisliği Mecmuası

Diyanet İşleri Başkanlığı süreli yayıncılığının 1950’li yıllara dayandığını belirten Prof. Dr. Martı, 1956 yılında ilk süreli yayının Diyanet İşleri Reisliği Mecmuası adıyla yayımlandığını belirtti.

Diyanet Aylık Dergi’nin ilk olarak Diyanet Gazetesi adıyla 1968 yılında yayın hayatına başladığını hatırlatan Başkan Yardımcısı Martı, "Bugün Diyanet gazetesini yad edebilmek için bugün bir bayram gazetesi çıkartıyoruz son yıllarda ve süreli yayıncılığımızın bir gazete macerası olduğunu hatırlatıyoruz." dedi.

- Diyanet Journal ingilizce olarak dünyaya seslenecek

1979’ çıkarılan ilk çocuk dergisi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın elli yıla yakın çocuk yayıncılığı yaptığını aktaran Prof. Dr. Martı, "Bugün 4-6 yaş grubu çocuklar için Cim dergisi çıkardık. Gençlere ‘Geçerken güzel bir iz bırakmak için seslendik, aile dergimizin beğenildiğini görünce Arapça versiyonunu çıkardık. Arkasından ilmi dergi ile dünyaya seslendik. Bugün son olarak 11. dergimiz Diyanet Journal ingilizce olarak dünyaya seslenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı son derece kıymetli bir edebi zevki, son derece değerli birikimi, bu asrın problemlerine dinin temel referanslarından çözüm üreten bir akıl var. Bunu hem Arapça hem de İngilizce olarak ve elbette Türkçe olarak Türkçe olarak toplumun her kesimine kadınından çocuğuna, gençlere, akademisyenlere, bilim insanına, ailesine, erkeğine ulaştırmak Diyanet İşleri Başkanlığımızın gururu. Bu gururda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

detail-photo-fancybox-2 

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Dini Yayınlar Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz ve daire başkanları ile dergi editörleri tarafından serginin açılışı gerçekleştirildi.

Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanı Dr. Lamia Levent Abul, heyete sergiyi gezdirerek süreli yayınlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dünden bugüne Diyanet İşleri Başkanlığınca çıkarılan dergi kapaklarının yer aldığı sergi 7 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.​