07.12.2019

“Diyanet Arapça İlmi Dergi” Türkiye'nin Dini İlimlerdeki Birikimini İslam Dünyasıyla Paylaşacak

Diyanet İşleri Başkanlığı dini yayıncılık alanında etkili çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye’de dini ilimler sahasında var olan ilmi birikimi, İslam dünyasına Arapça olarak aktarmak amacıyla hakemli olarak hazırlanan Diyanet Arapça İlmi Dergi’nin ilk sayısı yayımlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yayımlanan Diyanet Arapça İlmi Dergi hakkında bilgi veren Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt,  Türkiye’de dini ilimler alanında var olan birikimin İslam dünyasına aktarılması amacıyla hazırlanan derginin Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkarılacağını söyledi.

“Dergimizi İslam Dünyasıyla buluşturmak istiyoruz”

Diyanet Arapça İlmi Dergi’yi yayınlamaktaki öncelikli amacın Türkiye’deki ilmi-akademik birikimi tüm İslam dünyasına taşımak olduğunu ifade eden Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, , Türkiye’deki ilmi mirasın dünya çapında yayılması ve etkili olması için İslami ilimlerin evrensel dili olan Arapça’yı kullanmak zorunda olduğumuzu vurguladı ve  “Dergimiz de buna aracılık yapacaktır." dedi.

“İlk sayımızda Türkiye’de din hizmetleri ve din eğitimi tecrübesi ele alındı.”

Hakemli olarak yayımlanan derginin ilk sayısında Türkiye'nin din hizmetleri ve din eğitimi alanındaki tecrübesi tanıtıldı. Diyanet İşleri Başkanlığının tarihi kökeni, din hizmetleri, yaygın din eğitimi, yayıncılık faaliyetleri, Din İşleri Yüksek Kurulunun fetva yöntemi, Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi programları ve Türkiye'nin imam hatip okullarına yönelik çalışmaları anlatıldı.

“Dergi, Türkiye'de ilim hayatı ve akademik camianın desteklenmesi amacını taşıyor”

Topluma sahih dini bilginin ulaştırılması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1956'dan beri süreli yayın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Başkanlık olarak "Diyanet İlmi" dergi ile başlayan dergi yayıncılığının, 1968'de "Diyanet", 1979'da "Çocuk" ve bu yıl da “Diyanet Aile Dergisi” ile devam ettiğini belirtti.

"Diyanet Arapça İlmi Dergi”de ilim adamları ve ilahiyat fakültelerinden akademik isimlerin makaleleri ile zengin bir içerik sunulduğuna değinen Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt,  Dergi’nin Türkiye'deki ilim hayatı ve akademik camianın desteklenmesi amacının da  altını çizdi.

“Dergimizin ilmi araştırmalarda vazgeçilmez bir kaynak olmasını istiyoruz”

“Diyanet Arapça İlmi Dergi”yi bütün İslam âlemine ulaştırmak istediklerini vurgulayan Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, "İlim adamlarımıza ve ilahiyat fakültelerimize buna dair duyurularımızı yaptık. Dergimiz ilahiyat fakültelerimiz ve bağımsız bilim adamlarımızın hazırlayacakları makalelere açıktır. Onların da birikim ve tecrübelerini bu vesileyle bütün İslam âlemine ulaştırmak istiyoruz. Dergimizi İslam dünyasındaki bütün üniversiteler, kütüphaneler ve araştırmacıların elinde bulunmasını arzu ettiğimiz bir yayın olarak çıkarttık.” dedi.

Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanacak olan Diyanet Arapça İlmi Dergi, elektronik ortamda dijital olarak ilim dünyasının istifadesine sunulacağı gibi internet satışıyla da temin edilebilecek.